Primer de Maig: Un país en deute amb la seua gent treballadora

El lema del Dia Internacional del Treball 2021 integrarà la reivindicació de les prioritats sindicals amb el reconeixement a les persones treballadores que han tirat endavant el país malgrat l’amenaça de la pandèmia. CCOO PV ha convocat concentracions exigents amb les recomanacions sanitàries a Alacant, Alcoi, Castelló, Elx, Petrer i València.

Juntament amb l’homenatge i el reconeixement explícit a les persones treballadores que han format part dels serveis essencials, en aquest Primer de Maig els sindicats exigiran el compliment de l’agenda social pendent i compromesa pel Govern: derogació de les reformes laborals, especialment la de 2012; derogació de la reforma de les pensions i increment de l’SMI i dels salaris.

Però també la millora de les prestacions per atur, tant en el nivell contributiu com en l’assistencial. La renovació de les polítiques actives d’ocupació, l’aprovació d’una llei d’igualtat salarial i un pla de xoc que frene les inassolibles xifres de sinistralitat laboral.

També els ERTO hauran de continuar adaptant-se fins que es done una reactivació total de l’activitat en tots els sectors. A més, fan una crida a les organitzacions empresarials a potenciar el diàleg bipartit i a buscar un nou Acord per l’ocupació i la negociació col·lectiva.

Perquè ara toca complir l’agenda social compromesa, reactivar el diàleg i recuperar la mobilització segura al carrer. Ara toca premiar els esforços amb fets i afrontar reformes molt importants, un procés en el qual la negociació anirà acompanyada de la mobilització.

Les reformes de les quals els sindicats han sigut corresponsables han tingut un efecte positiu inèdit, ja que per primera vegada la caiguda de l’economia ha sigut molt superior a la caiguda de l’ocupació. Però hi ha moltes persones treballadores insuficientment protegides, encara hi ha marge de millora en les polítiques socials i fiscals.

Espanya té un deute amb la classe treballadora i els seus serveis públics que exigeix passar del reconeixement moral a l’efectiu, dels aplaudiments d’ahir a l’increment dels salaris, l’estabilitat en l’ocupació i el reforçament dels serveis públics, mitjançant una agenda reformista de justícia social de lluita contra la pobresa.

És de justícia un reconeixement explícit als qui han fet possibles els serveis essencials, però a més ara toca acompanyar-lo de compromisos que milloren les seues condicions de treball.

Com assenyala el lema del Primer de Maig, Ara toca complir, i l’agenda sindical és la més útil i ambiciosa per a construir una societat més justa, diferent, des de les meses de negociació i amb la mobilització.

Per tot això, ambdós sindicats criden a la reflexió sobre el futur que volem, i a la mobilització per a exigir una acció de Govern que faça honor als seus compromisos. Perquè #AraTocaComplir i també afavorir les empreses que afavorisquen l’ocupació de qualitat i prendre consciència que fons europeus han d’anar acompanyats de canvis en la política laboral, productiva i d’incentius.

Concentracions amb motiu del Primer de Maig al País Valencià 

  • Alacant, a les 11 hores. Rambla Méndez Núñez
  • Alcoi, a les 11 hores. Plaça Espanya
  • Castelló, a les 11 hores. Plaça Maria Agustina
  • Elx, a les 11 hores. Passeig de l’Estació
  • Petrer, a les 12 hores. Parc El Campet
  • València, a les 11 hores. Plaça de l’Ajuntament